Hangszín

Számok

Lakatos Mónika az oláh cigány zene nemzetközileg ismert arca, a világzene egyik sztárja. Nem könnyű olyan magyar előadót mondani, aki a maga műfajának legmagasabb rangú díját megkapta volna, ahogy Mónika a WOMEX életműdíját 2020-ban, a Muzsikás után második magyar, és az egész világon az első cigány művészként.

Mónika a Romengo énekesnőjeként illetve társával, Rostás Mihály „Mazsival” közös, szólólemeze révén lett ismert. Utóbbin, a Romanimo („A cigányság”) című lemezen, amely a World Music Charts Europe-on, a világzene legrangosabb lemez-toplistáján a legjobb öt közé, Mónika végig lassú, úgynevezett hallgató dalokat énekel. Új formációját, a Cigány Hangokat azért hívta életre, hogy a hagyományos oláh cigány zene egy másik – gyors, lüktető, elsöprő lendületű – arcát mutassa be, oly módon, hogy a ritmushangszerekre épülő többszólamú vokális zene ereje a maga letisztult formájában ragadja magával a közönséget.

A Romanimóhoz hasonlóan Mónika legfontosabb társa a Cigány Hangokban is Rostás Mihály „Mazsi”. Rajta kívül szerepel még a lemezen Lakatos Róbert, Balogh Ildikó „Kriszti”, Balogh Andrea, Rostás Dzsenifer, akiket Kovács A. Máté kísér szájbőgőn és kannán. A koncerteken és a következő lemezeken azonban másokkal is találkozhat a közönség – Mónika azt szeretné, hogy minél több „cigány hang” mutatkozhasson be a jövőben. A Cigány Hangok összetétele ezért folyamatosan változni fog körülötte, így szinte minden koncert egyszeri élményt nyújt majd.

Mónika hangja és stílusa annyira egyedi egy felismerhető, hogy minden dallamot azonnal a sajátjává formál, legyen az hallgató, pergető, tradicionális vagy szerzett. Annyira anyanyelveként beszéli a hagyományos kultúrát, hogy azok hagyományos környezetüktől, a közösségből, családi körből kiszakítva, a borneói dzsungelben vagy a berlini filharmónia színpadánis is önazonosak maradnak, hiszen ő maga a hagyomány.